Oszd meg barátaiddal!

Látnivalók Miskolc környékén

fuggokertLILLAFÜREDI FÜGGŐKERT

A neoreneszánsz stílusban 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján épült palotaszálló támfalakkal tagolt függőkertjének minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni. A tematikus függőkerti sétány a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja állomáshelyeivel, például az ifjúság teraszával, a költészet teraszával, a találkozások teraszával, a szobrászat teraszával, vagy a vízesés-terasszal.

annabarlangANNA MÉSZTUFA BARLANG

A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m. A barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Barlanglátogatás túravezetővel, óránkénti túraindulással. A barlang májustól szeptember végéig tart nyitva. A vezetéshez min. 10 főre van szükség, de naponta egyszer létszám független túrát is vezetnek.

szent-istvan-barlangSZENT-ISTVÁN BARLANG

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Barlanglátogatás túravezetővel, óránkénti túraindulással. A barlang egész évben megtekinthető.

hermann-otto-emlekhazHERMAN OTTÓ EMLÉKHÁZ

A lillafüredi Erzsébet sétányon található kiállítás a természettudós Bükk-hegységhez való kötődését mutatja be. Herman Ottó 1898-1903 között építtette a Peleháznak nevezett lillafüredi nyaralóját, felesége (Borosnyay Kamilla) tervei alapján. Az idős tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt (illetve Hámorban) írta. Az Alfa-program keretében 2006-2007 folyamán megvalósult az emlékház teljes belső és részleges külső felújítása. Akadálymentesítő rámpa épült az épület hátsó traktusához, ahol látogatói vizesblokk is kialakításra került. A kiállítóterek teljes belső felújítása mellett a fűtés korszerűsítése is megvalósult. (Az épület 1963. évi renoválása óta ilyen jelentőségű beruházás nem történt.) A megújult Peleházban elkészült az új állandó kiállítás, korszerű és egységes installációval.

szilvasvaradSZILVÁSVÁRAD

A festői szépségű Szalajka-völgyben számos látnivaló várja a látogatókat, például a Lipicai ménes, az erdei kisvasút, a Millenniumi kilátó, a lovas telep, a Lovas múzeum, a Vadaspark, a pisztrángtelep és a Fátyol vízesés.

diosgyori-varDIÓSGYŐRI VÁR

A Közép-Európában is egyedülálló látványosságokat kínáló felújított DIÓSGYŐRI VÁRAT 2014.08.30-án adták át. A rekonstrukció eredményeként a diósgyőri vár a nyugati szárny kivételével két szint magasságig újra felépült. Tornyai között három palotaszárny is újjáépült, amelyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is.

egerEGER

Látnivalói közül első helyen említjük meg a török idők győztes végvárát, a középkori egri várat. A török megszállás korából fennmaradt építészet egri látványossága a 40 méter magas, 93 lépcsős minaret, Európa legészakibb török kori építménye. Az országon belül is kiemelt helyzetben van Eger a fürdőkultúra tekintetében. Medencéit hazai és külföldi turisták ezrei látogatják szívesen, de a mozgásszervi betegségekben szenvedők sokasága is jó hatásfokkal talál itt bajaira enyhülést és gyógyulást. A Termálfürdő közvetlen szomszédságában, északi felénél található az autentikus, meghitt hangulatú Török Fürdő. További látnivalók: Bazilika, Érseki Palota, Líceum, Minaret és a borairól híres Szépasszony-völgy.

tokajTOKAJ

Tradicionális tiszai halételek, zamatos tokaji borok egy helyen! Halételeink friss tiszai halakból készülnek az év minden napján! A Tokaj-hegyaljai borvidék „fővárosának” látnivalói: Tokaji Múzeum, Rákóczi kastély, Tisza és Bodrog part, borpincék.

aggtelekAGGTELEK

Az Aggteleki Nemzeti Park hazánk nemzeti parkjai közül az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és felszín alatti világ védelmének érdekében hoztak létre 1985-ben. A közel 20 000 hektáros területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A világörökség részeként nyilvántartott Baradla-barlang több szakasza idegenvezetővel megtekinthető.

bukkszentkeresztBÜKKSZENTKERESZT

A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1755-ben létrehozott üveghutájának köszönheti, eredeti nevét - Újhuta - is innen kapta. Az üveghuták (üvegkészítő üzemek) telepítésének eredménye a Bükkben a ma is létező három község, melyek közül időben az első Óhuta volt (a mai Bükkszentlászló), a második Újhuta (1940-töl Bükkszentkereszt néven), a harmadik pedig Répáshuta.

Bükki CsillagdaRÉPÁSHUTA - BÜKKI CSILLAGDA

Szlovák falu az egri út mentén. A községnek ma is jellegzetes látványosságai a szénégető boksák, mészégető kemencék, mivel ezeket a mesterségeket a mai napig is folytatják a településen. Vadász éttermében tájjellegű ételek fogyaszthatóak.

Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.